Sprong in het heelal 2 – Het Marsmysterie
In deze tweede serie vertrekt Captain Morgan met zijn expeditie naar Mars. Mars blijkt niet zo’n saaie planeet als men eerst dacht. Er breken spannende tijden aan. Beroemd hoorspel uit de jaren vijftig.
Sprong in het heelal is het meest succesvolle sciencefictionhoorspel op de Nederlandse radio. Het werd, tussen 1955 en 1958, in drie langlopende series door de KRO uitgezonden, te weten: Serie 1 – Operatie Luna, Serie 2 – Het Marsmysterie en Serie 3 –Mars slaat toe. Sindsdien zijn de series meermalen herhaald.
Het uit drie series bestaande feuilleton werd gebaseerd op het BBC-hoorspel Journey into space van de Engelse schrijver Charles Chilton. In Nederland werd het, vertaald door Eddy Franquinet alias P.R.O. Peller en geregisseerd door Léon Povel, uitgezonden vanaf 1955. Dat was vlak voordat de space-race tussen de VS en de Sovjet Unie op het punt stond los te barsten. De NASA werd opgericht en de Sovjet Unie zou weldra de kunstmaan Spoetnik in een baan om de aarde brengen. Over wat er zich in de ruimte af zou spelen gingen kortom de wildste geruchten.
Dit luisterboek bevat de complete tweede serie Het Marsmysterie. Hierin wagen kapitein Jeff Morgan, ingenieur Steve Mitchell, telegrafist Jimmy Barnet, dokter – Doc – Matthews in hun ruimteschip Discovery de sprong van de maan naar de geheimzinnige rode planeet Mars. Daar wordt de bemanning in een pyramidevormige stad geconfronteerd met ondermeer onverklaarbare slaapaanvallen, mysterieuze ruimtemuziek, maar ook met vreemde wezens.
Sprong in het heelal bevat ruim 100 speciaal voor de serie ontworpen ruimtegeluiden. Het boeiende van dit verhaal is, dat de fantasie steeds wortelt in wetenschappelijke feiten en theorieën, waardoor alle gebeurtenissen voor ons gevoel binnen de sfeer van het mogelijke liggen, al lijken zij vaak ongerijmd en gedurfd.
Sprong in het heelal 2 – Het Marsmysterie werd uitgezonden door de KRO tussen 23 september 1956 en 10 februari 1957. Deze luisterboekproductie is tot stand gekomen i.s.m. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.