Gouden Boekje Zes Goudse kaasjes gaat over kaas als exportproduct
Het eerste Gouden Boekjes verscheen in 1953, nu 65 jaar later is er een typisch Gouds boekje verschenen. Tijdens de opening van de Kinderkaasmarkt werd het Gouden Boekje gelanceerd.
Het boekje Zes Goudse kaasjes is een zogenaamd terug-tel-boekje en gaat over zes Goudse kaasjes, die op reis gaan naar zes continenten, waaronder Amerika, Azië, Afrika en Europa en onderweg spannende avonturen meemaken. Het gaat dus niet om het kaasmaken, maar om de Goudse kaas als exportproduct.
Volgens de initiatiefnemers Ronald van Rossum en Marien Brand, beter bekend als de Vromannetjes is het zeker niet het laatste Gouden Boekje. En inderdaad. Gouda kan nog even vooruit met de stroopwafel, plateel en Goudse pijpen.
‘Het begon allemaal met het beeld van Leo Vroman op het dak van de Chocoladefabriek,’ vertelt Marien enthousiast. ‘We voelen ons betrokken bij de stad en vinden het leuk om naast ons werk dingen voor de stad te blijven doen.’ Zo nam het tweetal het initiatief voor het Gouden Boekje De Goudse Kaarsjes, geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten. Direct na Kaarsjesavond ontstond het idee voor een tweede Gouden Boekje. Vooraf stond vast dat dit weer in samenwerking met de in Gouda geboren en opgegroeide Harmen van Straaten zou zijn.